Yalnızca kripto olarak da adlandırılabilen kripto paralar, 2009 yılında Bitcoin ile hayatımıza girmiştir. Kriptografi yöntemi kullanılarak oluşturulan bu kripto paraların en büyük özelliği ise merkeziyetsiz olmalarıdır. Merkeziyetsiz olmaları sayesinde herhangi bir kurum veya otorite tarafından denetlenemezler. Ancak bazı kripto para birimlerinin tek bir merkezden yönetildiğini söylemek de mümkündür.
Kripto para birimleri, banka veya benzeri bir kuruluş kullanılmadan işlemlerin doğrulanabildiği bir dijital ödeme sistemleridir. Kripto paralar, bir noktadan başka bir noktaya fiziksel olarak taşınmazlar. Dijital giriş olarak var olan bu paralar, sıcak ve soğuk cüzdan adı verilen dijital cüzdanlarda saklanırlar. Bu paralara kripto denmesinin asıl nedeni ise gerçekleştirilen işlemleri doğrulayabilmek için şifreleme yönteminin kullanılmasıdır.
Kripto paralar nasıl çalışır gibi sorular son yıllarda yatırımcılar tarafından sıkça sorulmaya başlamıştır. Kullanıcılar tarafından gerçekleştirilen tüm kripto para işlemleri, blok zincir adı verilen dağıtılmış ve topluluğa açık kayıt defteri üzerinde çalışır. Karmaşık matematiksel problemleri çözmek amacıyla bilgisayar gücünü kullanan Blockchain teknolojisi ile coin üretmek ve bu coinler üzerinde işlem yapmak mümkündür.
Kripto para birimleri, madencilik adı verilen bir süreç ile oluşturulur. Kullanıcılar aracı kurumlar sayesinde bu kripto para birimlerini alarak kriptografik cüzdanlarda saklayabilirler. Kullanıcıların sahip olduğu şey ise somut bir varlıktan ziyade dijital bir anahtardır. Bu anahtarı, yani dijital varlıklarınızı üçüncü kişi veya kurumların etkisi altında kalmadan dilediğiniz gibi bir noktadan başka bir noktaya taşıyabilirsiniz.
Kripto paralar, kullanıcılara ve ekosisteme pek çok avantaj sağlar. Kripto paraların avantajları şu şekilde sıralanabilir:
Yukarıda yer alan avantajların yanı sıra kripto para birimlerinin yüksek volatilli bir yapıya sahip oldukları unutulmamalıdır. Kripto paralara yatırım yapmak sizlere kısa süre içerisinde çok fazla para kazandırabileceği gibi aynı zamanda para kaybetmenize de yol açabilir.
Kripto para nasıl alınır sorusunun yanıtına gelecek olursak, bu işlem için öncelikle bir kripto para borsasına kayıt olmanız gerekecektir. Örneğin Türkiye’de ve dünyada en çok tercih edilen kripto para borsası Binance’dir. Borsaya kayıt olduktan sonra banka hesabınızı kullanarak cüzdanınıza bir miktar para yatırmalısınız.
Paranız cüzdanınıza geçtikten sonra BTC, ETH, BNB, XRP ve daha birçok kripto varlığı satın alabilmek için alım satım sekmesine gitmelisiniz. Burada limit veya market seçeneklerini kullanarak alım yapabilirsiniz. Limit seçeneği bir alım emri vermenizi sağlarken, piyasa seçeneği ise mevcut fiyattan alım yapmanızı sağlayacaktır.
Kripto para başlığı altında en çok dikkat edilmesi gereken husus, kripto paraların güvenle saklanmasıdır. Bu nedenle kripto para nasıl saklanır gibi sorular sıklıkla sorulur. Kripto paralar sıcak ve soğuk adı verilen dijital cüzdanlarda saklanabilir. Sıcak cüzdan, çevrimiçi yazılım kullanan dijital cüzdanlara verilen isimdir. Soğuk cüzdan ise kripto paralarınızı internet bağlantısı olmadan saklar. Bu cüzdanlara aynı zamanda donanım cüzdan ismi de verilmektedir.
Borsa cüzdanları da sıcak cüzdan olarak adlandırılır. Sıcak cüzdanlar, soğuk cüzdanlara kıyasla daha fazla risk barındırırlar. Yapılan hack saldırıları sonucunda cüzdandaki varlıkların çalınması olasıdır. Ancak birçok borsa, hack saldırılarına karşı yeterli düzeyde güvenlik önlemleri almıştır.
Kripto para alırken veya saklarken dikkat etmeniz gereken birkaç husus vardır. Öncelikle kripto para alım satımı yaptığınız borsaların güvenilir olduğundan emin olmanız gerekir. Güvenilir olmayan platformlarda alım satım yapmak, varlıklarınızı çekmekte sorun yaşamanıza neden olabilir.
Eğer kripto varlıklarınızı saklamak için bir cüzdan satın almayı düşünüyorsanız, tercihinizi soğuk cüzdanlardan yana kullanmalısınız. Soğuk cüzdanlar, kripto varlıklarınızı internet bağlantısına gerek duymadan saklarlar. Bu sayede hack saldırılarına karşı korunmuş olursunuz.