Ekim Ayı Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi

 
Ekim Ayı Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi

Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi Nedir?

Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi, yatırımcıların BTC satın alma isteğini gösteren ve böylece kripto piyasasının en çok nereye gideceğini gösteren bir parametredir.

Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi Hakkında

Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi, 0'ın aşırı korku ve 100'ün aşırı açgözlülük olduğu 0'dan 100'e kadar bir puan sağlar. Ayı piyasasında »korku« bölgesi (ve bu yıl Haziran ve Temmuz aylarında görülebilir) ve boğa piyasasında »açgözlülük" bölgesi görülmektedir. Aynı zamanda, endeks değeri 0'a ne kadar yakınsa, düşüş eğilimi o kadar erken bir yükseliş eğilimine dönüşecek ve endeks 100'e yakınsa, bu eğilimin yükselişten düşüş eğilimine hızlı bir şekilde değişmesi anlamına geliyor.

Basit bir şekilde endeks şu şekilde yorumlanabilir: endeks değeri düşükse, insanların paralarını koruyarak bitcoin almaktan korktukları anlamına gelir. O zaman piyasada çok az alıcı ve çok satıcı var. Fiyatlar düşer ve alımlar için daha cazip hale gelir. Böyle bir durum sonsuza kadar süremez ve sonunda yatırımcılar yükseliş trendini artırarak tekrar satın alıp almaya karar verir. Açgözlülük ile her şey tam tersidir: piyasada ne kadar açgözlü yatırımcı varsa, o kadar az satıcı vardır ve er ya da geç satacak kimse olmayacaktır. Bu durumda kripto para birimine giren yatırımcılar düşüş trendini başlatarak fiyatları düşürmeye başlar.

Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi ölçeği aşağıdaki kategorilere ayrılmıştır:

0-24 – "Aşırı korku": Piyasada alıcı olmadığında ve çok sayıda satıcı olduğunda, bu olası bir trend değişikliğinin işaretidir;

25-49 - "Korku": İnsanlar artık panik yapmıyor ve büyük bir satış yok, ancak yükseliş rallisi hala çok uzakta;

50-74 - "Açgözlülük": Boğalar uyandı ve yakın gelecekte piyasada satış olmayacağını açıkça gösteriyorlar;

75-100 - "Aşırı açgözlülük": Boğalar tüm pazarda hüküm sürüyor ve yakında bir düzeltme beklenebilir. Satın almak için çok geç; kar elde etmeniz veya piyasadan uzak durmanız, bir düzeltme beklemeniz ve ardından büyümeye geri dönmeniz gerekiyor.

Bitcoin korku ve açgözlülük endeksi

Mayıs ortası ile Temmuz sonu arasında Bitcoin korku ve açgözlülük endeksi değeri 10 ile 30 aralığındaydı ve aslında bir ayı piyasasına tanık olduk. Ve geçen yılın sonbaharında Bitcoin korku ve açgözlülük endeksinde yükseliş başladı ve ardından endeks 20 Nisan 2021'e kadar en yüksek seviyedeydi. Bitcoin ve diğer kripto para birimleri için güçlü bir boğa koşusuydu ve birçok kripto para arasında tüm zamanların en yüksek seviyeleri vardı.

Bitcoin korku ve açgözlülük endeksi nasıl hesaplanır?

Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi, altı farklı ağırlıklı piyasa faktörünü birleştirerek değeri hesaplar:

Volatilite (endeksin% 25'i);

Piyasa momentumu / hacmi (endeksin% 25'i);

Bitcoin sosyal Ağlarda bahsediyor (endeksin% 15'i);

Anketler (endeksin% 15'i): hesaplamada geçici olarak dikkate alınmaz;

Bitcoin hakimiyet endeksi (endeksin% 10'u);

Eğilimler (endeksin% 10'u).

Volatilite. Fiyat grafiğindeki mevcut yükselişler ve düşüşler ölçülür. Elde edilen değerler son 30 ve 90 günün ortalamaları ile karşılaştırılmıştır. Yüksek bir değer gözlenirse, piyasanın «gergin» olduğu ve yatırımcıların belirsizlik hissettiği sonucuna varılır. Başka bir deyişle mantık şu şekildedir: fiyat yükseliyorsa ve her şey yolundaysa keskin iniş çıkışlar olmamalı, yatırımcılar istikrarlı bir şekilde satın alıyor. Bir an yukarı, bir sonraki an aşağı keskin dalgalanmalar olursa, yatırımcılar şüphelidir. Piyasalardaki oynaklık kavramı, birim zaman başına fiyat değişim oranı anlamına gelir.

Momentum / piyasa hacmi. Bu parametre piyasanın dinamiklerini ve işlem hacmini ölçer. Momentum, cari dönemdeki piyasa kapanış fiyatı ile N dönem önceki kapanış fiyatı arasındaki farktır. Momentum, piyasanın «gücü» olarak da adlandırılabilir: bir yönde fiyat değişim oranı. Mevcut değer, önceki 30 günlük ve 90 günlük ortalamalarla da karşılaştırılır.

Sosyal ağlar. Aksine, sosyal ağ Twitter. Bitcoin ile ilgili Twitter hashtaglerinin sayısı toplanır ve analiz edilir ve hashtag'in diğer kullanıcılardan ne kadar hızlı yanıt aldığı ve belirli bir süre boyunca hashtag'li bir gönderiye kaç kişinin yorum yaptığı kontrol edilir. Yüksek yanıt sayısı ve etkileşimlerin hızı, BTC'ye ve dolayısıyla «açgözlü» pazara artan bir ilgi olduğunu gösteriyor.

Araştırmalar. Web siteleri strawpoll.com ve alternate.me piyasa duyarlılığı hakkında sonuçlar sundukları 2000-3000 kişilik anketler yapın. Şu anda anketler yapılmakta ancak endeksin hesaplanmasında dikkate alınmamaktadır.

Bitcoin'in hakimiyeti. Bitcoin'in piyasa kapitalizasyonunun diğer tüm para birimlerinin toplam kapitalizasyonuna oranını ölçer. Zamanla BTC, kripto para dünyasında (ve genel olarak finansta) güvenilirliğini kanıtlamaya devam ettikçe, yüksek bitcoin hakimiyeti, yatırımcıların pazar büyümesi konusundaki belirsizliğinin bir işareti olarak kabul edilir. Bunun tersi doğru olduğunda (hakimiyet düşük olduğunda) halk altcoinlere çok ilgi duyuyor, bu da yatırımcıların fiyatların yükseleceğine inandığı anlamına geliyor.

Trendler. Bitcoin ile ilgili Google Trends arama sorguları analiz edilir. Özellikle önemli olan sorguların sıklığı değil, sıklıktaki değişimdir (düşüşleri veya düşüşleri). Bu verilere dayanarak piyasanın hangi durumda olduğu da belirlenir: »korku« veya »açgözlülük".

 

0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış...

YORUM BIRAKIN