Ukrayna-Rusya Krizi Bitcoin ve Kripto Piyasasını Nasıl Etkiliyor?

 
Ukrayna-Rusya Krizi Bitcoin ve Kripto Piyasasını Nasıl Etkiliyor?

Geçtiğimiz birkaç hafta içinde gördüğümüz gerileme, büyük ölçüde Rusya-Ukrayna gerginlikleri dışındaki şeylerin sonucudur.

Analistler, Rusya ile Ukrayna (ve belki de müttefikleri) arasındaki doğrudan silahlı çatışmanın kesinlikle etkisini hissettireceğini düşünmeye meyillidirler.

Bununla birlikte, potansiyel olarak önemli olmakla birlikte, etkilerin çoğu kapsamları bakımından nispeten kısa vadeli olabilir.

Silahlı çatışma tehdidi bir olasılıktır, ancak analistlere göre en azından BTC sahipleri tarafından korkulmamalıdır.

Bir kriz yaşanıyor. Bu sözleri yazarken, Rusya Ukrayna sınırı boyunca askeri tatbikatlar yürütürken, Amerika Birleşik Devletleri doğu Avrupa savaşının patlaması ihtimaline karşı kendi birliklerinin yaklaşık 8.500'ini alarma geçirdi.

Rusya ile Ukrayna arasında, ikincisinin NATO'ya olası katılımı konusundaki gerginlik son günlerde yeni zirvelere ulaştı ve iki ülkenin temsilcileri arasında görüşmeler yapılırken, durum kesin olarak belirsizliğini koruyor. Ve dünyanın son yıllarda ne kadar birbirine bağlı hale geldiği göz önüne alındığında, kripto da dahil olmak üzere finansal piyasalar için de belirsizliğini koruyor.

Ukrayna-Rusya krizinin - ve kötüleşme potansiyelinin - kriptoasset piyasası üzerindeki etkisi, korktuğunuz kadar dramatik olmayabilir. Bununla birlikte, bunun nedeni büyük ölçüde diğer, çoğunlukla makroekonomik faktörlerin şu anda piyasayı ağırlaştırmasıdır.

Ukrayna krizinin şimdiye kadar kripto üzerindeki etkisi

Şimdiye kadar, krizin kripto piyasası da dahil olmak üzere finansal piyasalar üzerinde bir etkisi oldu. Bununla birlikte, çoğu gözlemci son birkaç haftadır gördüğümüz gerilemenin büyük ölçüde Rusya-Ukrayna gerginlikleri dışındaki şeylerin sonucu olduğunu söylüyor.

“Ukrayna'daki kriz kesinlikle borsaları etkilerken, şu anda küresel ekonomiyi etkileyen birçok faktörün birleştiğine dikkat etmek önemlidir. Zug merkezli fintech şirketi Horizon başkanı Mark Elenowitz, ”Bunlar arasında COVID-19'un devam eden yaygınlığı, olumsuz işgücü ve tedarik zinciri şokları, enflasyon endişeleri, [Federal Rezerv (Fed)] faiz oranlarını yükseltme niyetini işaret ediyor ve sürekli ekonomik eşitsizlik var" diyor.

Ukrayna krizinin yatırımcılar arasında bazı endişelere neden olabileceğini öne sürerken, mevcut gerilemenin birincil nedenlerini çok daha derin ve daha sistemik eğilimlerde bulması muhtemel. Bu aynı zamanda Bannockburn Global Forex'in Genel Müdürü Marc Chandler'ın görüşüne göre, Rus ve Ukrayna tahvillerinin (ve Rus rublesi) dışında etkinin “en iyi ihtimalle küçük" bir etkisi olduğunu söylüyor.

İki neden, birincisi, Fed toplantısı ve birçoğunun öngördüğü agresif sıkılaştırma gibi daha fazla yatırımcı için daha büyük acil sorunlar var, ayrıca piyasa çoğu tahminle aşırı değerlendi; ikincisi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ettiği, Kırım'ı alıp ilhak ettiği Şubat ve Mart 2014'te olanlara bakın.

2014'te Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi ve Ukrayna'ya akın etmesi, dünya çapındaki borsalar üzerinde gerçekten olumsuz bir etki yarattı; Avrupa ve özellikle de Rusya piyasaları en çok etkilendi. Bununla birlikte, etki, özellikle S & P 500'ün yılı tüm zamanların en yüksek seviyesinde bitirdiği Amerika Birleşik Devletleri'nde nispeten kısa sürdü.

Gerçekten de çoğu analist, kripto piyasasının şu anda başka şeyler için endişelenmesi gerektiğini söylüyor.

Bloomberg İstihbarat analisti Mike McGlone, ”Borsalar ve kriptolar öncelikle ABD borsası başta olmak üzere çok yükseldikleri için düşüyor" dedi. “Fed'in 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşan % 1 ABD [üretici fiyat endeksi] ile belirtildiği gibi sınırlarına ulaştığını düşünüyorum.”

McGlone, Federal Rezerv'in enflasyonla mücadele etmekle yükümlü olduğunu ve “kriptoların en spekülatif, şişirilmiş varlıklar arasında olduğunu”, yani faiz oranlarında keskin bir artış olması durumunda acı çekmeleri gerektiğini belirtti. Öte yandan, bitcoin'in “en az riskli kripto” olduğunu ve nihayetinde risksiz bir varlık olarak altının yerini alabileceğini savunuyor.

McGlone ayrıca, Ukrayna krizinin son slaytlarda ana faktör olmasa bile kripto üzerinde bir miktar etkisi olduğunu kabul ediyor. Bu aynı zamanda, kripto pazarının aylardır daha küçük ABD hisse senetleri ile güçlü bir şekilde ilişkili olduğuna işaret eden analist ve yazar Glen Goodman'ın görüşüdür.

“Ocak ayındaki düşüş sırasında bitcoin, Amerikan küçük sermayeli hisse senetleri ile neredeyse kilit bir adım atıyordu. Ukrayna krizi, birçok hisse senedi ve neredeyse tüm kripto para birimlerini içeren 'riskli' kategoride olduğu düşünülen varlıkların çoğunun değerlemelerine ağırlık veriyor " dedi.

Ya savaş varsa?

Ancak çoğu analist, Ukrayna krizinin şu ana kadar kripto üzerinde önemli bir etkisi olmadığına inanırken, Rusya ile Ukrayna (ve belki de müttefikleri) arasındaki doğrudan silahlı çatışmanın kesinlikle etkisini hissettireceğini düşünmeye meyillidirler.

“Silahlı çatışma meydana gelirse, kripto pazarları kesinlikle önemli bir düşüş görebilir, ancak benim görüşüme göre, bunun dolaylı olarak çatışmanın petrol ve gıda pazarları üzerindeki etkisinden kaynaklanması muhtemeldir. Silahlı çatışma, tedarik zinciri kesintileri nedeniyle gıda kıtlığına neden olabilir "dedi.

Ayrıca, Rusya'ya uygulanan yaptırımların büyük olasılıkla Avrupa'ya giden büyük bir petrol boru hattını keserek potansiyel olarak gaz ve petrol fiyatlarının yükselmesine neden olacağını öne sürüyor.

”Kripto para birimi son iki yılda geleneksel piyasalarla çok daha fazla ilişkili hale geldiğinden, bu emtia fiyatları vurulursa, kripto fiyatlarının da kısa vadede etkilenmesi muhtemeldir" diye ekledi.

Diğer gözlemciler ayrıca, potansiyel olarak önemli olmakla birlikte, etkilerin çoğunun kapsamlarında nispeten kısa vadeli olacağını söylüyorlar.

“Tarih bize, borsaların başlangıçta Batı ülkelerini içeren silahlı çatışmalara kötü tepki verdiğini ve kriptoların borsayı aşağı doğru takip etmesini bekleyebileceğimizi söylüyor. Ancak iyi haber, piyasalar üzerindeki olumsuz etkinin kısa ömürlü olma eğiliminde olmasıdır, ”diyen Glen Goodman, yatırımcıların Batı'nın ekonomik büyümesinin hız kesmeden devam ettiğini fark ettikten sonra piyasaların hızla toparlanma eğiliminde olduğunu da sözlerine ekledi.

Bu oldukça iyimser bir yaklaşım, ancak bazı analistler mevcut Ukrayna-Rusya krizinin bir savaşa dönüşeceği konusunda fazla bir tehdit olduğunu düşünmüyorlar.

Mike McGlone, ”Tam teşekküllü silahlı çatışmanın olası olmadığını düşünüyorum, ancak ham petrol ve tahıllar, dünyanın en büyük ham petrol ihracatçılarından biri olan Rusya'nın, dünyanın en büyük tahıl ihracatçılarından biri olan Ukrayna'yı işgal etmekle tehdit etme riskleri için fiyatlandırıyor." dedi.

Blockchain Coinvestors CEO'su Lou Kerner için silahlı çatışma tehdidi bir olasılıktır, ancak en azından BTC sahipleri tarafından korkulmamalıdır.

"Savaş zamanlarında altın çok iyi bir performans sergiliyor, bu nedenle kriz silahlı bir çatışmaya girerse bitcoin hisse senetlerinden ayrılmalı ve ticaret yapmalı" dedi.

Bitcoin, kripto sektöründeki birçok analist tarafından uzun zamandır ‘dijital altın’ olarak kabul edilmekle birlikte, bazı yorumcular hisse senetleri ve diğer risk varlıklarıyla daha fazla ortak noktaya sahip olduğu konusunda ısrar etmeye devam ediyor, bu da yatırımcıların zarar görmeyeceğinden emin olmaması gerektiği anlamına geliyor Rusya ve Ukrayna boynuzları kilitlerse zarar görmeyecek.

Marc Chandler, ”Bence [kripto] son zamanlarda kendini enflasyondan korunma yerine bir risk varlığı olarak gösterdi" dedi. “Belki de varlık sınıfı ‘uzun vadeli’ ilişkileri görecek kadar uzun süredir yok.”

Bitcoin ve kripto için kurtarma planı

Ukrayna-Rusya krizinin çatışmaya girdiğini varsayan yorumcular, kripto piyasasının toparlanma kabiliyetinin bir tür siyasi çözüm veya ateşkesten çok makroekonomik faktörlere bağlı olacağını söylemeye devam ediyor.

“Piyasaları ağırlaştıran ana faktör, Eyaletlerde ve Batı dünyasında daha yüksek faiz oranları olasılığıdır. Batılı ülkeleri içeren savaşların çoğunun, oranlardaki büyük artışlardan çok daha küçük bir ekonomik etkisi var "dedi.

Başka bir deyişle, belirli makroekonomik tehditler - enflasyon, yükselen faiz oranları - yerleşene kadar kripto piyasasında bir yükseliş beklemeyin. Bununla birlikte, Mike McGlone, en azından bitcoin için orta ve uzun vadeli geleceğin parlak göründüğünü söylüyor.

Yukarıda okumuş olduğunuz makale bir dizi çevrimiçi kaynaktan derlenmiştir ve yatırım tavsiyesi içermez.

 

0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış...

YORUM BIRAKIN