Proof of Work Nedir?

 
Proof of Work Nedir?

Kripto para birimleri, yüksek güvenlik düzeyleriyle bilinir ve çoğu durumda bu güvenlik, bir Proof of Work (PoW) algoritması ile sağlanır. Proof of Work algoritması şu anda Bitcoin, Ethereum, Dogecoin, Litecoin ve diğer birçok kripto tarafından kullanılmaktadır.

Proof of Work büyük ölçüde aynı madeni paraların birden fazla kez satılması ya da harcanmasını önlemek için kullanılır. Bu dijital para birimlerinde ortada fiziksel bir şey olmadığı için yanlışlıkla ya da kötü niyetli olarak çift kez işlem yaptırılma durumları olabilir ve bu da sizi zarara sokabilir.

Proof of work ve blockchain, bunun olmasını önlemek için her işlemi takip eder. Algoritma son derece güvenli ve karmaşıktır, bu da Bitcoin ve diğer PoW kripto para birimlerini iki kez harcamayı neredeyse imkansız hale getirir.

Proof of Work kavramı başlangıçta hizmet reddi saldırılarını (DDoS) ve istenmeyen e-postaları önlemek için geliştirildi, ancak 2004'te Hal Finney bunu blockchain dijital para birimi ağlarında kullanılmak üzere uyarladı. Bitcoin, fikri uygulamaya koyan ilk kripto para birimiydi.

Proof of Work (PoW) Nasıl Çalışır?

Proof of Work kelime öbeğinin Türkçe anlamı iş kanıtı anlamına gelmektedir. İş, hesaplama gücü ve karmaşık bir matematiksel hesaplama kullanılarak Bitcoin blok zincirinde elektrik enerjisinin “ağırlığa” dönüştürülmesidir. Genel olarak, bu çalışma, blok zincirindeki sahte işlemleri aşırı derecede pahalı ve zor hale getiriyor.

Matematiksel hesaplama, sırayla uzun bir benzersiz sayılar dizisi üreten bir karma işlevi içerir. Bu, işlemlerin doğrulanmasına ve blok zincirinde bir sonraki bloğun oluşturulmasına yardımcı olur. Her blok, belirli bir Bitcoin işlemi hakkında bilgi içerir. İşlemler doğrulanıp zincire kaydedildiği için çift harcamanın olmaması sağlanır. Bilgi blockchainde saklandıktan sonra değiştirilemez veya silinemez. Bu, Bitcoin sahiplerinin özel anahtarlarının güvenli ve anonim kalmasına yardımcı olur.

Proof of Work'te Madencilerin Rolü

Bitcoin madencileri, denklemi olabildiğince çabuk çözmek için çalışan özel makineler çalıştırır ve ağın çalışır durumda kalmasına ne kadar bilgi işlem gücü veya hash gücü sağladığına bağlı olarak yeni bitcoinlerle ödüllendirilirler.

PoW'un amacı blokchaini genişletmektir. En uzun zinciri oluşturan madenci, ödülün yanı sıra blokta yer alan işlem ücretlerini de alır. Hesaplamayı çözmenin en iyi yolu deneme yanılma yoluyladır, bu nedenle bir madenci mümkün olan en kısa sürede mümkün olduğunca çok sayıda deneme yapmak için ne kadar fazla bilgi işlem gücü harcarsa, blok ödülünü kazanma olasılıkları o kadar artar.

Neden PoW Gereklidir?

Proof of Work, dijital varlık ağlarında çifte harcamanın oluşmamasını sağlar. Güvenlik ve işlemlerin kaydının yanı sıra madencilerin ağı çalışır durumda tutması için bir teşvik sağlar.

Çalışma kanıtı da gereklidir çünkü Bitcoin'in merkezi bir yetkisi yoktur (örneğin bir bankaya karşı). Merkezi bir otorite, işlemlerin kaydını tutacak ve ağa yeni bitcoinler gönderecektir. Bunun yerine madenciler ağı blok zincirini takip ediyor.

Proof of work ayrıca Bitcoin'e değer katıyor çünkü insanların enerjiyi, maddi bir kaynağı ve aynı zamanda itibari para birimini kripto para biriminin üretimine dönüştürmeye istekli olduklarını gösteriyor. Bu, Bitcoin'e yatırım yapmak isteyenler için daha fazla güven sağlar.

Proof of Work'ün Artıları ve Eksileri

PoW'un Bitcoin ve diğer popüler kripto para birimleri için kullanılmasının birkaç nedeni var, ancak buna karşı argümanlar da var.

PoW Artıları

  • PoW, ağın güvenliğini sağlamaya yardımcı olur
  • Çifte harcamayı engeller
  • Enerji kullanımı ile ağa değer katar
  • Ağın merkezi olmayan yetki sisteminin ayrılmaz bir parçasıdır

PoW Eksileri

  • Önemli miktarda elektrik kullanan hesaplama gücü gerektirir
  • PoW, zincir üstü işlemlerin yürütülmesi için düşük performans kapasitesine sahiptir
  • Madenciliğe dahil olmak, büyük bir ön ekipman maliyeti ve sürekli bakım ve elektrik maliyetleri gerektirir
  • Madencilerin ağa saldırmak için bir araya gelerek merkezi olmayan yapısını baltalama riski vardır.

Hangi Kripto Para Birimleri Proof of Work Kullanıyor?

Proof-of-work, kripto para ağları için en yaygın kullanılan algoritmadır. Bununla birlikte, bazı kripto para birimleri, hisse kanıtı gibi başka algoritmalar kullanır. Aşağıdaki kripto para birimleri, çalışma kanıtı kullanır:

  • Bitcoin (BTC)
  • Ethereum (ETH) (şimdilik Proof-of-stake'e geçene kadar)
  • Bitcoin Nakit (BCH)
  • Litecoin (LTC)
  • Monero (XMR)
  • Dogecoin (DOGE)
  • Ethereum Klasik (ETC)
  • Bitcoin

Proof of Work ve Proof of Stake

PoW'un bazı olumsuz yönleri olduğundan, geliştiriciler, diğer birçok fikir birliği algoritması üzerinde çalışıyorlar. En çok beklenenlerden biri, Proof of Stake’dir (PoS).

PoS, madencilerden ziyade blokları oluşturmak için rekabet etmek zorunda kalmak yerine, sahip oldukları coin sayısına göre bloklar oluşturmak için seçilen doğrulayıcıları kullanır. Proof of Stake, blok madenciliği yapma ve işlemleri doğrulama yeteneği ile en çok coin tutan doğrulayıcıları ödüllendirir.

PoS'un avantajı, çok daha az elektrik kullanmasıdır. Bununla birlikte, PoS, coinleri tutmak için düğümleri ödüllendirir ve kripto kullanımı yerine istifleme ile sonuçlanır. PoS ayrıca, bireysel bir kripto madencisinin veya madenci grubunun bir ağın blok zincirinin %50'sinden fazlasının kontrolünü ele geçirdiği %51 saldırılarına karşı savunmasızdır.

 

0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış...

YORUM BIRAKIN